Ръст в сделките „на зелено“

  • 01/12/2015 10:30
  • |
  • 0 коментара
Ръст в сделките „на зелено“
1

През последните месеци на 2015г. значително се повиши броят на сделките с имоти „на зелено“. Причината, за което е нарастващото търсене на жилища ново строителство.
 
Разбира се, от огромно значение е и по-голямото доверие на клиентите към фирмите-инвеститори – такъв тип покупка до скоро беше възприемана по-скоро като рискова. Репутацията на инвеститора, финансирането за проекта, схемата на плащане и прехвърляне на собствеността – това са 4-те най-важни фактора, при избор на жилище „на зелено”.
 
Между 60% и 90% от всички сделки се осъществяват още преди издаването на Акт 16, показват данните. Освен това периодът за приключване на сделките вече не е 3-4 месеца, както беше доскоро, а е паднал на 1-2 месеца.
 
Тенденцията е най-отчетлива в София. Това се свързва със факта, че там прирастът на населението е най-осезаем. За една година населението на столицата се увеличава със средно 15 000 души, което означава, че поне 6 000 – 7 000 нови жилища трябва да излизат на пазара на имоти.
 
В Пловдив, Варна и Бургас също все по-често купувачите предпочитат да купят имот „на зелено“. Нещо повече, има огромен интерес и към строителни обекти, получили Акт 14. Обекти с такъв статут са тези, които са в етап „груб строеж“. Банките са склонни да финансират подобни строителни обекти, като огромно влияние в решението им оказва това, дали приемат фирмата-изпълнител като утвърдена.
 
Купувачите на имоти „на зелено“ се делят основно на два типа. Едните са тези, които се опасяват да държат парите си на влог заради ниските лихви по депозитите. Те считат, че е много по-изгодно да ги вложат в имот, като често пъти целта им е да го отдадат в последствие под наем. Вторият тип купувачи са млади хора, чиито доход е около 2 000 лв. месечно. С финансовата помощ на родителите си или чрез кредит от банка те се възползват от преимуществата на този тип сделка.

Коментари (0)
Напиши коментар
Име:
E-mail:
Коментар:
Код за сигурност:

Контакти в България

Адрес: гр.София,
кв. Манастирски ливади,
ул. Христо Иванов - големия 11Б
Tel: +359897442757
Skype:myhomebgEmail: myhomebg@yahoo.com

Контакти в Русия

Адрес: гр.Калининград
ул. Генделя 5
Tel: 
+7 909 791 72 17

 
 

Follow Us

 
© 2015 - 2018 Всички права запазени